ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ / ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΣΕ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΦΥΤΕΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Τι Λουλούδια να Φυτέψω το Καλοκαίρι?
Λουλούδια για φύτεμα το καλοκαίρι.
Πολλοί πελάτες μας μας ρωτάνε “Τι Λουλούδια να Φυτέψω το Καλοκαίρι?”
Δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο για να διευκολύνουμε τους καλλιεργητές στο να διαλέξουν τα σωστά κηπευτικά, λουλούδια και πολυετή δέντρα που μπορούν να φυτέψουν το καλοκαίρι Ιούνιο με Αύγουστο. Το γεγονός ότι ήρθε το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φυτέψετε υπέροχα λουλούδια για άνθηση τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως μπορείτε να φυτέψετε οτιδήποτε προτιμάτε από την παρακάτω λίστα φυτών δέντρων και λουλουδιών. Επιπλέον είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε όλα τα πολυετή δέντρα και τα bonsai σας! Γιατι? Μα πολύ απλά γιατί έχει την ζέστη που χρειάζεται για να βλαστήσουν οι σπόροι πανεύκολα μόνο ποτίζοντας τους.
Το καλοκαίρι Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο μπορείτε να φυτέψετε τα παρακάτω κηπευτικά:
αγγούρι, καρότο, κολοκύθες, κουνουπίδι, κρεμμύδι ξερό, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, σπανάκι, φασόλια ξερά και φασόλια φρέσκα, αντίδια, μαιντανό, ραπανάκια.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία μας με τα κηπευτικά / λαχανικά. Πατήστε εδώ για να δείτε τι κηπευτικά μπορείτε να φυτέψετε το καλοκαίρι.
Επιπλέον πέραν των κηπευτικών μπορείτε να φυτέψετε και αρκετά καλλωπιστικά λουλούδια όπως τα παρακάτω:
Βιόλες όλα τα είδη, Μαθιόλες, Βιολέτες, Δενδρομολόχες, Μιμόζα, Καμπανούλα, Μυοσώτις (Μη με λησμόνει) Πανσέδες.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία μας με τα καλλωπιστικά. Πατήστε εδώ για να δείτε τι λουλούδια και καλλωπιστικά μπορείτε να φυτέψετε το καλοκαίρι
Τι φυτεύουμε τον Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο. Τι να σπείρετε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εάν πέρασε η εποχή φύτευσης μην ανησυχείτε, βρείτε σε αυτό το άρθρο ότι χρειάζεστε για να φυτέψετε και τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναπτύξετε το μπαλκόνι και τον κήπο σας με καλλωπιστικά και κηπευτικά.
ΤΙ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα περιλαμβάνει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Στην Ανατολική Ελλάδα βέβαια το καλοκαίρι αρχίζει νωρίτερα. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και ο αέρας είναι ξηρός, είναι όμως παράλληλα η εποχή με τις λιγότερες καιρικές μεταβολές. Βρέχει σπάνια, αλλά οι βροχές είναι σύντομες και ραγδαίες. Το καλοκαίρι, η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και η ηλιοφάνεια ευνοεί την αναπαραγωγική ανάπτυξη των φυτών, αλλά και ο ζεστός και ξηρός καιρός του καλοκαιριού ευνοεί τη βλαστική ανάπτυξη των σπόρων.
Το καλοκαίρι προσφέρεται ποικιλία καλλωπιστικών φυτών για να επιλέξουμε προκειμένου να ανανεώσουμε τον προσωπικό μας χώρο, μικρό ή μεγάλο, με τις δικές μας χρωματιστές πινελιές, συνδυάζοντας γλάστρες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και κυρίως με μεγάλη ευκολία! Ο καλοκαιρινός καιρός είναι ιδανικός για την καλλιέργεια πολλών λαχανικών όπως τα σταυρανθή (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο) και άλλων κηπευτικών όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το πατζάρι και άλλα. Στο τέλος του καλοκαιριού, αρχίζει η συγκομιδή των καρπών. Πολλοί θάμνοι, δέντρα και άλλα φυτά ωριμάζουν.
Ποια λαχανικά φυτεύουμε το καλοκαίρι?
Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις κυριότερες καλοκαιρινές καλλιέργειες λαχανικών με τις ιδιότητές τους. Βεβαίως υπάρχει μια πληθώρα ακόμα φυτών που μπορείτε να καλλιεργήσετε το καλοκαίρι σε περίπτωση που θέλετε μια παραπάνω πρόταση επικοινωνήστε μαζί μας.
Λάχανο
Το λάχανο καλλιεργείται και στον κήπο αλλά και σε γλάστρα ξεκινώντας από τα τέλη του καλοκαιριού. Τα φύλλα του λάχανου τρώγονται φρέσκα σε σαλάτες ή μαγειρευτά σε λαχταριστές συνταγές. Εκτός από υπέροχη γεύση, το λάχανο διαθέτει και σημαντική διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Aγγούρι
Το αγγούρι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λαχανικά. Τα αγγούρια περιέχουν 95% νερό, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία καθώς η κατανάλωση τους βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε εύκολα αγγουριά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας επιλέγοντας σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.
Κολοκύθα
Οι καρποί της κολοκύθας έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχουν μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών A, C, E, φολικού οξέος, νιασίνης, και βιταμίνης Β6. Η γλυκιά κολοκύθα περιέχει ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά, σημαντικά ιδιαίτερα για την προστασία των ματιών από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από τη σάρκα της, και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ θρεπτικοί καθώς αποτελούν πηγή πρωτεΐνών και μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Το κουνουπίδι είναι επίσης πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Τρώγεται τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους (βραστό, τουρσί, στον ατμό). Αν έχουμε περιορισμένο χώρο ή αν καλλιεργούμε σε υπερυψωμένα παρτέρια, το κουνουπίδι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, άνηθο και μαρούλι.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στην Ιταλία. Επειδή το λαχανικό αυτό αποτελείται από πολλά τμήματα παρέχει ποικιλία γεύσεων. Το μπρόκολο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, το μπρόκολο έχει λίγες θερμίδες, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε προγράμματα διατροφής.
Παντζάρι
Το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι, θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης, με έντονη προστατευτική αλλά και φυσική φαρμακευτική δράση. Καλλιεργείται κυρίως για την τραγανή σαρκώδη ρίζα του που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, αλλά και για τα φύλλα του που είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη C, ενώ είναι ταυτόχρονα πολύ ενυδατικό, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 88%. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χυμό, ώστε να απολαύσουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά που χάνονται με το μαγείρεμα.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι φυλλώδες λαχανικό και το καλλιεργούμε για να συλλέξουμε τα φύλλα του. Παρόλο που καλλιεργούνται κυρίως το φθινόπωρο, υπάρχουν ποικιλίες σπανακιού που ευδοκιμούν την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και το φυλλικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια.
Αντίδι
Το αντίδι είναι συγγενής με το ραδίκι και περιλαμβάνει ποικιλίες όπως το σγουρό αντίδι με στενά φύλλα, το Εσκαρόλ με πλατιά φύλλα και λευκή καρδιά, το Sugarloaf ραδίκι που μοιάζει με μαρούλι αλλά τα φύλλα του είναι πιο σκληρά και πιο πικρά, το Ραντίτσιο ένα ραδίκι με κόκκινα φύλλα και τα αντίδια Βελγίου αλλιώς γνωστά και ως ραδίκια Βρυξελλών. Από διατροφικής πλευράς το αντίδι είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη Α λαχανικά, που ωφελεί την όραση, ενώ αποτελεί επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης C που τονώνει το ανοσοποιητικό, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, φυτικών ινών και καροτίνης, κάνοντας πολύ καλό στην επιδερμίδα, ειδικά σε περιπτώσεις με προβλήματα ακμής, στη δυσκοιλιότητα, στα οστά κ.ά.
Φασόλια ξερά και φασόλια φρέσκα
Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του καλοκαιρού είναι το φασόλι. Το φασόλι ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους του έτους και δεν αντέχει στον παγετό. Τα φρέσκα φασολάκια μπορούμε να τα φάμε σε σαλάτα και σε πολλές αγαπημένες συνταγές μαγειρικής, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που φυτεύονται για ξερό φασόλι. Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ). Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη.
Tι λουλούδια φυτεύουμε το καλοκαίρι?
Μερικά αγαπημένα λουλούδια καλοκαιρινής καλλιέργειας για φανταστικούς συνδυασμούς είναι τα παρακάτω. Επίσης όπως και με τα λαχανικά υπάρχει μια πληθώρα παραπάνω καλλωπιστικών που μπορείτε να καλλιεργήσετε το καλοκαίρι. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μια έξτρα πρόταση παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας!
Μη με λησμόνει (Myosotis sylvatica)
Το συγκεκριμένο φυτό φυτρώνει σε ολόκληρη την Ευρώπη σε λιβάδια, ξέφωτα και παρυφές δασών κατά προτίμηση σε μεγάλα υψόμετρα. Οι σπόροι του φυτεύονται ιδανικά από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο σε ημισκιερό κατά προτίμηση σημείο. Καλλιεργείται κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους καθώς από το Μάρτη ως τον Ιούνιο απολαμβάνουμε τα μικρά μπλε άνθη του!
Καμπανούλα
Ταιριάζουν σε κάθε είδος κήπου και μπαλκονιού, και τα άνθη τους μοιάζουν με μικρές καμπανες διαφόρων χρωμάτων, όπως μωβ, ροζ και λευκό. Φυτεύονται από τον Αύγουστο, αγαπούν τον ήλιο και προτιμούν έδαφος με καλή αποστράγγιση.
Μιμόζα (μη μου άπτου)
Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον η μιμόζα, καθώς αποτελέι την απόδειξη πως και τα φυτά αισθάνονται! Από τα πρώτα κιόλας μικρά φυλλαράκια που θα βγάλει θα δείτε την κίνηση του φυτού όταν προσπαθήσετε να το ποτίσετε και τα αγγίξει το νερό! Μέχρι τον Ιούνιο φυτεύουμε τους σπόρους της και από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο απολαμβάνουμε τα άνθη της!
Βιολέτα
Η βιολέτα αγαπά την ζέστη, την υγρασία και την άπνοια. Έχει υψηλή ανθεκτικότητα και μπορεί να βλαστήσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλίες βιολέτας με μονά ή διπλά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η βιολέτα έχει συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.
Μαθιόλα (Matthiola)
Φυτό που θα συναντήσουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, μιας και η καλλιέργεια του έχει διαδοθεί σημαντικά, όχι άδικα βέβαια, καθώς μας υπόσχεται πλούσιες ανθοφορίες και ευωδιαστά άνθη μέσα από μια πολύ εύκολη καλλιέργεια!