Μπρόκολο 1γρ. Σπόροι Μπρόκολου - Μια Αληθινή Σούπερ Τροφή!
- Στοκ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- Κωδικός Προϊόντος: gem0701
Ποικιλία:Ramoso calabrese tardivo/Brassica oleracea
Το μπροκολο είναι πραγματικά μια υπερτροφή αλλα το γεγονός ότι το γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια καθιστά δύσκολη την προώθηση του ως σουπερ τροφή καθώς δεν υπάρχει αυτή η μυστικιστική χροιά που προσδίδεται από τα μέσα μαζικής προώθησης σε άλλες τροφές όπως το goji berry το τσία, το ιπποφαές και άλλου τέτοιου είδους τροφές οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων απομυθοποιούνται καθώς αποδεικνύεται ότι καμία από αυτές δεν αποτελεί πανάκεια στα διαφόρων ειδών διατροφικά προβλήματα της κοινωνίας μας.
Πιο συγκεκριμένα περισσότερες από 300 έρευνες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του μπροκόλου όσον αφορά τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την ενισχυση του ανοσοοποιητικού συστήματος, την προστασία ενάντια στον διαβήτη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του!
To μπροκολο ανηκει στο γένος brassica. Είναι σκούρο πράσινο και προέρχεται από το άγριο λάχανο το οποίο εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια στο μπροκολο που ξέρουμε σήμερα. Το μπρόκολο είναι γρήγορο στην ανάπτυξη του και φτάνει μέχρι και τα 75 εκ. Το κάθε πακέτο μπρόκολου περιέχει 5γρ. σπόρων. Το ένα γραμ. σπόρων περιλαμβάνει 350-400 σπόρους.Ανάλογα με το είδος το μπρόκολο μπορεί να έχει πράσινο χρώμα που είναι και το πιο κοινό ή μωβ αλλά και πιο σπάνια σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Το μπρόκολο καλλιεργείται από σπόρο και ανάλογα με την ποικιλία η συγκομιδή μπορεί να γίνει από 70 εώς 160 μέρες μετά το φύτεμα.
Συνήθως τρώμε το μπρόκολο βραστο ή μαγειρεμένο σε διάφορα πιάτα αλλά το συναντάμε και ωμό πιο σπάνια σε σαλάτες κ.α. Το μπρόκολο παρότι δεν είναι το πιο εύγευστο λαχανικό έχει διαδοθεί παγκοσμίως και η κατανάλωση του έχει αυξηθεί λόγω των τεράστιων θετικών χαρακτηριστικών του όσον αφορά την διατροφική αξία του. Το μπρόκολο είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Περιέχει λουτείνη και σουλφοραφάνη που είναι αντιοξειδωτική και αντικαρκινική καθώς και βιταμίνη Ε, Β6, Β9, Β3, C, καθώς και φώσφορο καλιο σίδηρο και παρα πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά.
Το μπρόκολο περιέχει ακόμη και πρωτεΐνη το οποίο το καθιστά μια ιδανική λύση για την διατροφή όλων όσων δεν τρώνε κρέας. Τα άνθη του μπρόκολου συχνά παρομοιάζονται με μικρά δεντράκια και είναι ιδιαιτέρως παρεξηγημένο λαχανικό λόγω της μυρωδιάς του. Παρόλα αυτά μπορεί να δώσει εξαιρετικό χρώμα στα πιάτα σας καθώς και να ωφελήσει την υγεία σας και των παιδιών σας σε μεγάλο βαθμό! Μια ενδιαφέρουσα κατηγορία μπροκόλου είναι το μπροκολο ρομανέσκο του οποίου το σχήμα θυμίζει fractals (σχηματα στην φυση που συνεχίζονται επ αορίστου).
Το μπρόκολο παρότι δεν έχει πολλές θερμίδες είναι πλούσιο σε θρεπτικα συστατικά και πρωτείνη πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Το μπροκολο εχει μετρηθεί να έχει μόνο 25 θερμίδες ανα 100 γρ. Το μπροκολο φημίζεται για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του και την μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς ρυθμίζει την πίεση και ρίχνει την χοληστερίνη.
Πως το μαγειρεύουμε:
Καλό είναι το μπροκολο να τρώγεται στην εποχή του το οποίο σημαίνει ότι το τρώμε περισσότερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Επίσης όσο πιο σκληρό με βαθύ πράσινο χρώμα τόσο πιο φρέσκο είναι το μπροκολο. Το μπροκολο πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα (εντός 5 ημερών) εάν θέλουμε να λάβουμε όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά του.
Επίσης θα πρέπει να προσέξετε να το πλύνετε καλά πριν το μαγειρέψετε καθώς είναι δύσκολο να διακρίνουμε και να αφαιρέσουμε τυχών έντομα και μικρές κάμπιες που μπορεί να βρίσκονται μέσα στα άνθη του. Συνήθως το μπροκολο τρώγεται βρασμένο. Αφου το κόψουμε και το ξεπλύνουμε καλά με νερό το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε εως 10 λεπτά. Μετά το βγάζουμε και αν θέλουμε μπορούμε να το περάσουμε με κρύο νερό ώστε να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα του.
Σπορά/φύτευση/Καλλιέργεια
H περίοδος σποράς του είναι άνοιξη με καλοκαίρι και η συγκομιδή του Νοέμβριο -Δεκέμβριο και Ιανουάριο – φεβρουάριο αναλόγως τη σπορά. Το συγκεκριμένο είδος μπρόκολου έχει ωριμότητα 160 ημερών. Το μπρόκολο χρειάζεται αρκετή ζέστη για την ανάπτυξη του περίπου 24-26 βαθμούς κελσίου.Φυτέψτε τους σπόρους σε απόσταση 50-70 εκ. μεταξύ των γραμμών και 50-70 επί της γραμμής. Η ποικιλία σπόρου είναι απλή ποικιλία, μπορείτε να πάρετε τους σπόρους των φυτών και να τους φυτέψετε την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται πλήρη ήλιο ή ελαφρά σκιά σε συνθήκες καύσωνα. Χρησιμοποιήστε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (με pH 6.2-7.2 ενδεικτικά) Ποτίζετε τακτικά με νερο και λιπαίνετε συχνά.